Wednesday, December 12, 2007

Stylesheets. Met de juiste tools heel simpel!

Regelmatig krijgen we het verzoek van klanten om toch nog even de stylesheet aan te passen of te veranderen. Dit mede omdat de eigen interne afdeling of externe webdesigner er geen tijd voor heeft. Of wanneer het te lang duurt. Natuurlijk willen we klanten dan helpen maar worden de eigen interne mensen met zaken overspoeld waarbij niet hun prioriteit ligt. Hierbij dan wat tips om voor de leek toch met stylesheets en html om te kunnen gaan. De tool die je ervoor gebruikt vind je op http://www.nvu.com. Deze kan je gratis downloaden. (Update 17/03/2008 nieuwe release te vinden op http://kompozer.sourceforge.net/ )

Wanneer je dit heb geinstalleerd ga je naar je website en kies je in je browser de optie om de pagina lokaal te bewaren op je pc. Dit gaat via Page|Save as| en kies je het file type .html.

Zodra je de website hebt bewaard kan je deze in de tool van NVU openen. Onderaan de pagina heb je dan de 'preview' optie in verschillende varianten. Selecteer boven in het menu Tool|CSS Editor. Hiermee laat je de stylesheet en kan je de verschillende gedefinieerde classes gan wijzigen. Door het plus voor de bestandsnaam in de linkerbalk op het scherm open te klappen zie je welke stylesheet classes allemaal gebruikt worden. Wijzigingen in lettertype, regelafstand of kleurstellingen, etc kan je direct zien in de preview functie rechts op het scherm.

De volgende 'classes' kan je gebruiken voor de verschillende items in de vacatureportal en het sollicitatieformulier om settings op te definieren:

h1
body
.KopRegelCol1
.SubRegelCol1
.KopRegelCol2
.SubRegelCol2
a
.Datalabel
.Datafield
.Fieldset
.DetailTableBox
.Input
.Button

Wanneer je de gewenste class niet kan vinden kan je contact opnemen de helpdesk van PeopleXS op helpdesk@peoplexs.com. Met deze tool is het erg éénvoudig om stylesheet vorm te geven en kleuren op te nemen e.d. Zo wordt het voor iedereen wat makkelijker en dus ook voor mij!

No comments: