Sunday, July 20, 2008

Verbeter de kandidaat ervaring!

In een onlangs verschenen artikel op de site van de ERE.NET community wordt er specifiek gesproken over het verbeteren van de kandidaat ervaring op de carriere websites van Fortunes geselecteerde top werkgevers. Uit een onderzoek is gebleken dat bij de 100 beste werkgevers nog altijd geen goeie kandidaat ervaring wordt gerealiseerd. 78 bedrijven stuurde een automatische email response terug naar de sollicitant, 22 bedrijven reageerde helemaal niet en slechts een handvol onderhielden enige vorm van communicatie na de eerste automatische email. Zie ook het artikel http://www.ere.net/2008/07/15/3322/.

Hoe komt het dan dat de beste werkgevers dit soort zaken nog steeds niet goed afhandelen. Vinden ze de kandidaatervaring dan toch nog niet belangrijk genoeg voor het image van het bedrijf. Ik kan het me nauwelijks voorstellen in een tijd waar e-recruitment systemen steeds meer zijn plaats hebben ingenomen en de 'common good' zijn geworden. Company branding in het wervingsproces is nu toch wel vaak genoeg behandeld. Hoe is deze ervaring in Nederland bij de beste werkgevers? Ik verwacht zelf niet veel anders, maar dat verneem ik graag van lezers. Wat is de beste kandidaatervaring en is dat alleen maar te meten aan de communicatie of ook nog anders?

De slimste werkgevers beginnen het eindelijk door te krijgen en breiden hun technische mogelijkheden uit waardoor het makkelijker wordt voor kandidaten om te solliciteren. Zo zijn er al heel wat bedrijven die solliciteren via een webformulier, solliciteren via een cv parsing tool (dat is een stukje software wat het cv doorscant en daarna automatisch een ingevuld webformulier presenteert ter goedkeuring om in te sturen) mogelijk maakt. Hoe ver moet de werkgever hier in gaan om de ervaring voor de kandidaat zo goed mogelijk te maken.

Volgens mij gaat de kandidaatervaring veel verder dan dat en is het niet alleen het moment van solliciteren. Zo wordt er al een tijd gesproken over de ervaring die daarna volgt zoals het besproken artikel ook aangeeft. Maar volgens mij begint de kandidaatervaring ook al voor het moment van solliciteren.De meeste kandidaten hebben hun profiel al ergens uitgewerkt opgeslagen in communities als FaceBook, Hyves of de professionele carriere community zoals LinkedIn. Het zou zoveel makkelijker zijn als je kan solliciteren met je carriere profiel zoals je dat daar al hebt opgeslagen. Dat is inmiddels een ingeburgerde standaard geworden waar menig professional gebruik van maakt en net als praktisch elke recruiter bekent mee is. Hoeveel beter zou de kandidaat ervaring zijn om ipv van een webform in te vullen te solliciteren met een knop "Solliciteren met LinkIn profiel". Dat is pas echt een bijdrage aan de kandidaatervering. Als je dan toch ergens wil beginnen, begin dan daar!

Verder heeft de kandidaatervaring ook veel te maken de communicatie na de eerste e-mail. De kracht en flexibiliteit van het talent management systeem wat gebruikt wordt achter de schermen maakt bij een goed applicant tracking system echt het verschil in deze ervaring. De recruiter moet tijdig worden gewaarschuwd wanneer de kandidaat of de lead/prospect weer benaderd dient te worden. Processen moeten haarfijn gedefinieerd kunnen worden en aansluiten op het sollicitatieproces en andere processen van de organisatie. Tevens moeten deze processen eenvoudig aangepast kunnen worden wanneer de organisatie veranderd zodat het talent management systeem met de organisatie meeveranderd. Een talent management systeem wat dat niet kan mag geen applicant tracking of talent management system genoemd worden.
Veelal blijken dergelijk systemen niet zonder aanpassing in de code en bijkomst van een programmeur te kunnen worden veranderd.

Om een goede kandidaatervaring te kunnen bewerkstelligen zal het proces wat voor de organisatie wordt ingericht zo moeten lopen dat daar de juiste acties uit voortkomen. Over het algemeen is een laagdrempelige sollicitatiemethode en een automatische response email dan niet genoeg. Een correcte follow up, een telefoontje over het te volgen proces of een adequate uitnodiging hoort nog volledig bij die ervaring. De kandidaat wil op de hoogte blijven van wat er gebeurt. Wanneer een recruiter geen tijd heeft om dit mondeling af te handelen zal de organisatie transparant moeten zijn in de sollicitatieafhandeling. Een goed systeem kan hier inzicht in geven door middel van een kandidaatportal of kandidaatdossier online.

Veel bedrijven hebben er nog moeite mee om de kandidaat hierin volledig inzicht te geven met of zonder tussenkomst van een recruiter. Maar daar houd het niet op. Topkandidaten kunnen opgehaald worden voor een afspraak en afwijzingen kunnen gepaard gaan met een uitvoerige toelichting of zelfs een optie voor een andere baan wellicht zelfs bij een andere organisatie of doormelding en automatische inschrijving bij een carriere site indien de kandidaat dit wenst. Verder moeten organisaties voor de eigen efficiency zorgen dat een kandidaat die op de ene plek binnen de organisatie wellicht niet geschikt is toch doorgemeld wordt naar een andere plek in de onderneming waar hij of zij wel goed zou passen. Moeite vanuit het bedrijf om de juiste plek te vinden voor zowel de kandidaat als de onderneming voegt waarde toe voor de kandidaat maar ook voor het bedrijf. Te vaak wordt nog een kandidaat afgewezen zonder dat een ander deel van de organisatie dit weet en de kandidaat hadden kunnen inzetten.

Belangrijk is dat er goed wordt nagedacht over alle mogelijke opties en hoe deze ingevuld kunnen worden ten gunste van de kandidaat. Van eenvoud van solliciteren tot informatie voorziening en van afwijzen tot onboarden.

Tuesday, July 15, 2008

PeopleXS e-recruitment application ready for the Olympics 2008: "China here we come!"

After adding several languages to the online recruitment application earlier this year PeopleXS is now also available in Chinese. No, we are not going to the Olympics, that was just a catch. But it is fun and very promissing to see these ancient and unreadable characters on a testserver. This language addition to the application will take us to the next level of global business. Our first customers are lined up to start with these new languages shortly after summer.

The recruitment application now comes in Dutch, English, Danish, German, French and so very shortly.... Chinese and more global languages to follow! This makes PeopleXS one of the view fully customizable online recruitment applications in chinese and other languages.

Tuesday, July 1, 2008

'Onzichtbaar' solliciteren en verdien 1000 euro!

Steeds meer mensen werken met internet zonder dat ze er 'direct' gebruik van maken. Het laatste nieuws op je telefoon of gps in je auto... allemaal internet dus. Zo wordt het Net steeds meer ingezet om het leven te automatiseren en makkelijker te maken. "Innovation Awards 2008" zal binnenkort weer een prijs uitreiken voor meest vernieuwende website.



Natuurlijk worden er ook vernieuwende websites neergezet om van alles en nog wat te doen waar je wel bewust mee bezig bent (alhoewel... dit is wel heel 'low' bewust). Kijk nu eens naar CV Butler . Geen zin in solliciteren? Dan doet CV Butler dat wel voor je en krijg je nog 1000 euro toe ook als je wordt aangenomen. Wie wil dat nou niet. het enige wat je hoeft te doen is je als pas afgestudeerde of binnenkort afstuderende student aan te melden met een goed CV. De butler schuift je dan vanzelf ergens aan tafel.

Een dergelijk interessant en vernieuwend concept wilde ik wel financieel in deelnemen en uiteraard e.e.a. technologisch ondersteunen met PeopleXS online recruitment software.